مهارت های زندگی و زندگی مشترک!
در دنیای امروزی، دیگر تنها دانستن چند فرمول ریاضی و دروس دوره دبستان و دبیرستان، برای ادامه زندگی کافی نیست! این بدین معناست که برای داشتن زندگی بهتر در قرن 21، همه ما نیازمند آنیم که مهارتهای لازم برای زندگی را از دوران کودکی فراگرفته و در خود تقویت کنیم. اما مهارت های لازم برای زندگی، چه مهارت هایی هستند؟
یکی از معتبرترین مدلهای مهارت های زندگی، مدلی است که سازمان بهداشت جهانی حدود دو دهه قبل ارائه کرده و در طراحی سیستمهای آموزشی مورد توجه قرار میگیرد. اما به نظر میرسد با گذشت دو دهه از ارائه این مدل، همچنان اکثر کودکان و بزرگسالان ما از این مهارت ها برخوردار نیستند و همین موضوع باعث بروز مشکلات متعددی در زندگی فردی و بین فردی ما، از جمله «زندگی مشترک و رابطه عاطفی» میشود.
به تعریف سازمان بهداشت جهانی، مهارت های زندگی یعنی آن دسته از مهارتهای روانی – اجتماعی که به ما کمک میکنند با نیازها و چالشهای زندگی روزمره بهتر روبرو شویم.
این مهارت ها عبارتند از :
- خوآگاهی
- ارتباط موثر
- همدلی
- حل مسئله
- تصمیم گیری
- جراتمندی
- تفکر خلاق
- تفکر نقاد
- مدیریت هیجان
- مقابله با استرس
تعریف مهارت های بالا در اکثر مقالات وجود دارد! اما بیایید کمی دقیقتر به تاثیر هریک از این مهارت ها بر رابطه عاطفی و زندگی مشترک بپردازیم.
۱- خودآگاهی
همه ما باید ابتدا بتوانیم با روحیات، خواسته ها، نیازها و انتظارات خود از زندگی مشترک و همسرمان آشنا شویم تا بتوانیم درک درستی از دنیای اطراف و همچنین دنیای شریک زندگی خود پیدا کنیم. آگاهی از این موارد و تطابق دادن آن ها با زندگی واقعی، تاثیر چشمگیری بر موفقیت زندگی مشترک ما خواهد داشت.
۲- ارتباط موثر
شیوه صحیح گوش دادن، نحوه درست ابراز احساسات و بیان مسئله و شیوه مذاکره مناسب از مهارت های زیر مجموعه ارتباط موثر هستند. افرادی که به صحبتهای همسر خود به طور موثر گوش نمیدهند، در رابطه دست به پیش داوری میزنند و بیانی درست مطابق با درک طرف مقابل خود ندارند، قادر به بیان احساسات و نیازهای خود نخواهند بود.
۳- همدلی
همدلی یعنی تمایل پاسخ دهی به حالت عاطفی شریک زندگی خود با حالت عاطفی مشابه.
همدلی یعنی قادر باشیم خودمان را درجایگاه دیگران قراردهیم و برای احساسات فرد مقابل در آن موقعیت، ارزش قائل شویم. این مهارت باعث میشود به دیگران توجه کنیم، آنان را دوست بداریم و در عین حال، خودمان هم مورد توجه و دوست داشتن دیگران قرار بگیریم و روابط بهتری برقرار کنیم.
۴- مهارت حل مسئله
همه ما به طور روزمره در زندگی مشترک خود، با مسائل فراوانی روبرو هستیم که برخی از آنها ساده و برخی پیچیده هستند. مهارت حل مسئله این توانایی را به ما میدهد تا باتوجه به تجربه های عملی و توانمندی های ذهنی خود، بتوانیم در جهت حل آن مسئله یا مشکل قدم برداریم و به نتیجه دلخواه برسیم.
۵- تصمیم گیری
موفقیت در زندگی مشترک، در گرو تصمیم گیری های درست و منطقی ماست. این مهارت به ما کمک میکند تا با دانش و آگاهی کافی با توجه به اهداف واقع بینانه خود از رابطه و زندگی مشترک، از میان راه حل های گوناگون، بهترین راه حل را انتخاب کنیم، به کار بگیریم و پذیرای پیامدهاش باشیم.
۶- جراتمندی
نه گفتن هنری است که هر فرد باید از دوران کودکی آن را یاد گرفته و به آن مجهز باشد. جرأت ورزی یکی از مهم ترین مهارت های زندگی است که به افزایش اعتمادبهنفس ما و جلب احترام دیگران از جمله شریک زندگی ما، منجر میشود. بدون داشتن این مهارت، ما قادر نخواهیم بود که نیازها و خواستههای خود را از زندگی مشترک و رابطه عاطفی، بیان کنیم.
۷- تفکر خلاق
با استفاده از مهارت تفکر خلاق و ترکیب آن با با مهارت های حل مسئله و تصمیم گیری، ما از اندیشه ها و توانایی لازم برای کشف و برگزیدن راه حل های تازه برای حل مشکلات زندگی مشترک و ارتقای کیفیت زندگی برخوردار میشویم.
۸- تفکر نقاد
ما با استفاده از مهارت تفکر نقاد، میتوانیم به بررسی افکار و باورهای خود و شریک زندگیمان بپردازیم و در شرایط خاص، با ارزیابی و تفسیر ماهرانه، به درک و فهم روشن تر و بهتری از موضوع یا مشکل پیش آمده برسیم.
۹- مدیریت هیجان
هیجان های ما، هنگامی دردسر ساز میشوند که ما قادر نباشیم آنها را به طور سالم تجربه و مدیریت کنیم. مثلا اگر احساس خشم خود را به طور نامناسبی به همسر خود ابراز کنیم، (مثلا فحاشی، قهر و…) این ابراز نامناسب هیجان در رابطه ما به شدت اثر منفی خواهد گذاشت. اما اگر به جای آن بتوانیم احساس خشم خود را به درستی مدیریت کرده و موضوع مد نظر خود را بیان کنیم، به ایجاد صمیمیت بیشتر در رابطه کمک کرده ایم.
۱۰- مقابله با استرس
در دنیای امروز، همواره با تغییرات گسترده و پیچیدهای روبرو هستیم و هر تغییری با فشارهای روانی (استرس)، بروز اختلال و در نتیجه کاهش کیفیت زندگی عاطفی ما همراه است. فراگیری این مهارت به ما کمک میکند تا استرس های گوناگون و تاثیر آن ها بر خود را به درستی بشناسیم و راه های کاهش یا مدیریت صحیح استرس را به کار بگیریم.
اگر فکر میکنید که ممکن است در هریک از مهارت های بالا، عملکرد ضعیفی داشته باشید، با سفرهای ماجراجویان سلامت مانا همراه شوید و مهارت های لازم برای داشتن زندگی مشترک با کیفی را در سفر بیاموزید!
هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.