قونیه و بزرگداشت مولانا

قونیه و بزرگداشت مولانا

 

هرسال در ماه دسامبر جشن سماع در قونیه به مدت 7 الی 10 روز برای زنده نگه داشتن یاد مولانا، شاعر گران‌قدر پارسی برگزار می‌شود؛ در این مدت گروه‌های مختلفی از دروایش به قونیه می‌آیند و در نقاط مختلف مراسم رقص سماع را برگزار می‌کنند. سماع  نام رقصی مخصوص اهل تصوف (نوعی طریقت اسلامی) است و در لغت به حالتی هیجانی (از خود بی خود و به پروردگار نزدیک‌ شدن) گفته می‌شود که به عرفا در مسیر سیر‌وسلوک عرفانی دست می‌دهد.

در رقص سماع افراد با لباس‌های بلند و سفیدرنگ و کلاه‌هایی باریک و بلند که اغلب تیره‌رنگ‌اند می‌چرخند و می‌چرخند. نکته جالب در رابطه با لباس درویش‌ها در رقص سماع صوفیان این است که لباس بلند و سفیدشان نماد کفن و مرگ بوده و کلاه بلند و تیره رنگشان نیز سمبل سنگ قبر است. به وجود آمدن جشن سماع  ریشه در عقاید عرفانی مولانا جلال الدین بلخی دارد و درویشان چرخیدن به‌صورت هماهنگ با یکدیگر را روشی برای نزدیک شدن به‌حالت سماع مولانا می‌دانند. 

 

مهم‌ترین مراکزی که برای آشنایی با مولوی در قونیه فعالیت دارند مرکز فرهنگی و آرامگاه مولانا است؛ این مرکزدر طول سال مراسم‌های زیادی از این آیین برگزار می‌کند. اما اصلی ترین مراسم، جشن سماع است که در زمان تولد این شاعر در ماه دسامبر برپا می‌شود؛ این رویداد فرهنگی سال‌ها در ترکیه به علت جلوگیری از تجمع‌های سیاسی ممنوع بود اما در دهه اخیر به یکی از عوامل جذاب گردشگری این کشور تبدیل شده است. این مراسم در مرکز فرهنگی هنری قونیه یا همان استادیوم ورزشی قونیه برپا می‌شود. اغلب گردشگرانی که برای دیدار این مراسم به قونیه می‌روند از اماکن دیدنی اطراف این مرکز فرهنگی هنری نیز دیدن می‌کنند، جاهایی مثل آرامگاه و مقبره مولانا که ارتباط محکمی با این مراسم دارد. به دلیل آوازه زیاد مولانا در سراسر دنیا گردشگران زیادی برای تماشای مراسم رقص سماع به قونیه می‌روند و مولانا آن‌قدر در این شهر عزیز و مورد احترام است که مقبره‌اش به‌عنوان نماد قونیه شناخته می‌شود. سالانه حدود 100،000 نفر رقص سماع را تماشا می‌کنند که البته 90 درصد آنان از ساکنان ترکیه‌اند، با این حال آوازه جشن سماع در سراسر دنیا پیچیده و همه ساله بر شمار گردشگران افزوده می‌شود.

قونیه تا آنکارا حدود ۲۲۰ کیلومتر فاصله دارد، اما فاصله‌اش تا استانبول بیشتر است. به همین دلیل به سختی می‌توانید در سفر خود به استانبول، قونیه را هم به صورت همزمان ببینید، اما می‌توانید در سفر به آنکارا همزمان از شهر قونیه نیز دیدن کنید. قونیه شهری است که برای سفر به آن می‌توان دلایل زیادی آورد، دلایلی از جنس تاریخ، فرهنگ، عرفان، طبیعت، بازار، خوراکی و... اولین تمدن‌ به‌چشم خورده در این شهر مربوط به حدود ۳ هزار سال پیش است، پس طبیعی است که قونیه مملو از آثار باستانی بکر، و مقصد بسیاری از گردشگران باشد.

 

 

از دیگر شهرهایی که در هنگام سفر به قونیه می‌توان به آن سفر کرد، کاپادوکا است که به شهر بالون‌ها معروف می‌باشد و با فاصله  ۲۰۰ کیلومتری از شهر قونیه قرار گرفته و یکی از مهم ترین جاذبه‌های گردشگری قونیه به حساب می‌آید. کاپادوکیا در زبان ترکی به معنای سرزمین اسب های زیبا می باشد. این شهر یکی از سه شهر صخره ای در جهان بوده که در اثر فعالیت های آتش فشانی کوه های این منطقه و خروج گدازه های آتش فشانی به وجود آمده. این گدازه های سخت شده، به شکل های مخروطی، قارچ مانند، دودکشی و ستونی حیرت انگیزی درآمده‌اند. جدای از باد و باران، دست های انسان نیز، کارهای باور نکردنی را در کاپادوکیا ترکیه انجام دادند و به طور مثال مجتمع های تونلی زیرزمینی به وجود آورده اند که جاذبه گردشگری دیگری از این شهر هستند. از آنجایی که این منطقه پر از دیدنی‌های جغرافیایی، تاریخی و فرهنگی است، بسیار موردعلاقه‌ی گردشگران است. جذابیت این شهر تاریخی به اندازه‌ای است که کمتر توریستی رفتن به آن را از دست می‌دهد.

قونیه سرشار از جاذبه های طبیعی، تاریخی، فرهنگی و عرفانی است که به تعداد محدودی از آنها در این مقاله اشاره شد. تمامی این جاذبه‌ها و ویژگی‌ها آن را به مقصدی مناسب برای یک سفر روانشناختی در جهت شکوفایی، رشد و عشق تبدیل می‌کند‌، که "ماجراجویان سلامت، مانا" سعی در استفاده از این ظرفیت در تورهای خود داشته است.

 

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.