تاثیر فعالیت در طبیعت بر سلامت روان

تاثیر فعالیت در طبیعت بر سلامت روان

 

در مطالعات حوزه سلامت روان، همواره فضاهای سبز دارای پتانسیل سلامت زایی بالایی بوده اند. زیرا می توانند به عنوان فضاهای ترمیمی عمل کنند، فضاهایی برای حمایت از تعامل اجتماعی و فعالیت بدنی باشند؛ و اثرات منفی آلودگی هوا، صدا و گرما را کاهش دهند. به عنوان نمونه پژوهش هایی وجود دارد که نشان میدهد تماشای فضای سبز، شرکت در باغبانی یا انجام فعالیت‌های درمانی در طبیعت با بهبود کیفیت خواب، عملکرد حافظه کوتاه مدت، رفاه روحی، خلق‌و‌خو، احساس امید و کاهش انزوای اجتماعی، افسردگی، اضطراب، التهابات بدن و بیماری هایی مانند اسکیزوفرنی مرتبط است.

پیتر کاونتری در سال 2021 در مقاله ای با بررسی مجدد این مطالعات به دنبال پاسخ دادن به این سوال بود که حضور افراد در طبیعت باید به چه نوع و چه مدتی باشد تا بتواند تاثیر مثبتی بر سلامت جسمی و روانی افراد بگذارد؟ در این مقاله تاثیر فعالیت های باغبانی، ورزش در طبیعت و درمان های مبتنی بر طبیعت بر افسردگی، اضطراب، احساسات منفی و مثبت، فشار خون، چربی خون و توانایی فعالیت های حرکتی مورد بررسی قرار گرفت.

این بررسی سیستماتیک و متاآنالیز نشان داد که حضور در طبیعت و فضای باز، پیامدهای سلامت روان را در همه جوامع مورد مطالعه (از جمله افراد مسن، افرادی با مشکلات سلامت روان و همچنین افراد سالم)، بهبود می‌بخشد. بنابراین مداخلات مبتنی بر طبیعت هم به عنوان یک درمان برای مدیریت مشکلات سلامت روانی و هم به عنوان یک رویکرد پیشگیرانه برای حفظ سلامت افراد مؤثر است. به طور مثال ورزش در فضای سبز با کاهش علائم افسردگی و اضطراب همراه بود و یا درمان های مبتنی بر طبیعت پیامدهای سلامت روان را از طریق فعال‌سازی سیستم عصبی پاراسمپاتیک بهبود بخشیدند. همچنین حضور و فعالیت در طبیعت، فرصت‌هایی را برای برقراری ارتباط مختلف با طبیعت، کسب حمایت اجتماعی، و شرکت در فعالیت‌های فیزیکی و/یا هدفمند به وجود می‌آورد، که این عوامل مکانیسم‌های بالقوه‌ای هستند که زیربنای سلامت جسمانی را تشکیل می‌دهند. 

محققان بهداشت روان معتقدند ارتباط با طبیعت فقط به معنای رفتن به جنگل و حضور در محیط های طبیعی غنی نیست. بلکه نگاه کردن به طبیعت از پنجره یا حتی دیدن عکس هایی از طبیعت  هم می تواند تاثیر مطلوبی داشته باشد. مطالعه ای که در سال ۲۰۱۳ انجام شد نشان داد حتی مشاهده تصویری از طبیعت ممکن است به کاهش استرس بیانجامد. علاوه بر این همانطور که تصاویر طبیعت به فرد کمک می کند تا بر احساسات دردناک ناشی از موقعیت تنش زا غلبه یابد. صداهای ضبط شده از طبیعت نیز تاثیر مثبتی بر بهبود فرد بعد از حضور در موقعیت تنش زا دارند.

اما سوال این است که این حضور در طبیعت در چه صورتی بیشترین تاثیر مثبت را بر سلامت جسم و روان ما دارد؟

  • بر اساس نتایج پژوهش پیتر کاونتری در سال 2021 ، درمان‌های مبتنی بر طبیعتی که به‌صورت گروهی برگزار شدند، با بیشترین و ثابت‌ترین تأثیرات بر سلامت روان افراد همراه بودند، به عنوان مثال افرادی که در فعالیت های باغبانی به صورت گروهی شرکت کرده بودند و این فعالیت را به مدت 12 هفته یا بیشتر ادامه داده بودند میزان افسرگی و اضطرابشان کاهش و احساسات مثبت در آنها افزایش یافته بود.
  • در رابطه با کمیت و یا مدت زمان حضور در طبیعت نیز، بیشترین اثرات درمانی در افرادی مشاهده شد که حضور آنها در طبیعت بین هشت تا 12 هفته، و هر مرتبه 20 تا 90 دقیقه ادامه داشت.

 

ماجراجویان سلامت مانا

وقتی راهکار هایی به این سادگی برای افزایش میزان سلامت روان هست، چرا ازش استفاده نکنیم؟ با سایکوتورها و کارگاه های روانشناسی در بستر سفر مانا همراه باشید !

 

منبع

Coventry, P. A., Brown, J. E., Pervin, J., Brabyn, S., Pateman, R., Breedvelt, J., ... & White, P. L. (2021). Nature-based outdoor activities for mental and physical health: Systematic review and meta-analysis. SSM-population health16, 100934.

ارسال دیدگاه

    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است.